Assalamualaikum w.b.t
Peace be upon you J
Sejak akhir-akhir
ini, durian crepe sudah menjadi satu icon
luar biasa impaknya di Malaysia, tidak kurang di luar Malaysia. Sebagai bukti,
aura durian crepe dapat dihidu oleh kita nun jauh di benua eropah. Belajar di
luar negara telah menjadikan pelajar-pelajar lebih berinovatif dalam bekerja,
terutamanya ketika memasak. Kalau tak dapat durian crepe, banana crepe pon
jadilah kan? ;)
IMAM Volgograd dengan rasa besar hati ingin kongsikan resipi
banana crepe yang mudah dan senang, khas buat pelajar medic yang sentiasa kesuntukan masa. Balik kelas penat-penat pun
boleh buat. Selamat mencuba!
-gambar hak milik google-
BANANA CREPE WITH CHOCOLATE
TOPPING
Bahan-bahan
50g tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar tepung ubi
1 biji telur
3 sudu teh mentega (cairkan)
160 ml air
40ml susu cair
2 sudu besar gula halus
Pewarna (ikut citarasa)
Cara memasak
1.
Baca Bismillahirrahmanirrahim. J
Adunan
2. Masukkan tepung gandum dan tepung ubi
yang dah diayak, gula halus, susu cair dan telur yang dah dipukul sampai
kembang. Kacau adunan hingga sebati.
3.
Masukkan esen vanilla, air, mentega cair dan
pewarna.
4.
Akhir sekali, tapis adunan untuk hasil yang lebih
cantik.
Masak
5.
Kemudian, di atas kuali leper (non-stick) yang telah panas, tuangkan ½ senduk adunan
dan bentukkan menjadi bulat / ikut kreativiti.
6.
Masak sampai bahagian bawah adunan kering. (kering
tau, bkn hangit)
7.
Jangan terbalikkan adunan semasa proses memasak.
Apabila bahagian bawah dah masak, boleh angkat dan pindahkan ke atas bekas.
Isi dan balut
8.
Kemudian, susun pisang yang telah
dipotong/dihancurkan di atas crepe yang
telah siap. Kemudian, lipat mengikut kreativiti.
9.
Akhir sekali, tuangkan coklat cair di atas crepe.
Boleh juga dihidang bersama aiskrim. But
hey its winter right now, maybe we should consider something else rather than
ice-cream? J Best of luck!
-cahayatermasyhur-
0 коммент.:
Отправить комментарий