Ikan oh ikan!
Ruginye tak makang ikang.. :P
Eee….
Busuknye.. Tak suka makan, bau melekat. Susah nak siang ikan. Leceh masak,
hancur isi. Tak pandai pilih. Balik Malaysia karang boleh makan, tunggu mak
masakkan… Sampai bila nak bagi alasan nih? :P
Ternyata ramai dalam kalangan kita yang masih
terkial-kial lagi menyiang ikan, malahan ada yang sanggup mengelakkan diri dari
menjamah protein laut ini. Kat Okei tu, kalau tak ada ‘цена по карте’ pada
salmon, memang 3m jauh dari kawasan ikan. Hehehe…
Makanya, nak share la sedikit
sebanyak ilmu ni (orang laut moden).
Nutrisi ikan
·
Mengandung
serat protein yang pendek sehingga mudah di cerna
·
Fluorine
yang berperan dalam menguatkan gigi
|
Cara masak
ikan
Ianya bergantung dengan jenis ikan. Bukan main
campak je. Nasihat saya, research dulu before masak, jangan main beli je.
Горбуша- pink
salmon
|
Треска- cod
|
Судак – pike
perch
|
Атлантическая сельдь -
herring
|
Скумбрия – ikan
kembung (mackerel)
|
Окунь – perch
|
Кета- dog
salmon
|
Сардины –
sardine
|
Лосось – salmon
|
Осётр -
sturgeon
|
Минтай -
pollack
|
Толстолобик - carp
|
Cara siang ikan!
Berikut merupakan langkah
menyiang ikan. Sekali lagi diingatkan, tak semua jenis ikan boleh disiang menggunakan cara ini (tapi
untuk majoriti jenis ikan, boleh je)! Selamat mencuba!!
Petua ringkas
masak ikan sempurna
1.
Nak garing dan tak
melekat pada kuali.
·
Senang je, masa
menggoreng, bubuhkan sekali sekeping asam gelugur!
·
Alternatif lain
adalah dengan memastikan minyak menggoreng tidak terlalu panas dan tidak juga
terlalu sejuk.
·
Ataupun, salutkan
dengan tepung gandum dan sedikit tepung jagung.
2. Buang hanyir ikan
·
Rendam ikan dengan
perahan limau/ lemon/ air asam
·
Salut dengan
serbuk kunyit + garam + sedikit serbuk bawang putih
·
Elakkan merendam
ikan terlalu lama dalam air sebelum masak
3. Meningkatkan kelazatan ikan beku
·
Rendam ikan dalam
susu segar selama 10-15 minit.. J
4.
Ikan masin hancur?
·
Taburkan sedikit
tepung gandum di atas ikan sebelum menggoreng
·
Elakkan dari
membalikkan ikan terlalu cepat. Biar seketika.
·
Guna api sederhana
dan kuali non stick J
5. Ikan tahan lama
·
Cuma simpan beku
ikan setelah airnya ditus keluar.
6. Kukus ikan, kuah hanyir?
·
Untuk 5 minit yang
pertama proses mengukus, buang air kukusan terlebih dahulu.
·
Sentiasa
memasukkan perahan limau/lemon/asam dalam bahan perapan anda
0 коммент.:
Отправить комментарий